Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

5.0
(34)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki główne

kapusta 12 liść duży z młodej kapusty
kasza mazurska (jęczmienna) 400 g
cebula 2
grzyby suszone 4 garść solidna

Przyprawy

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej 3 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami

Kroki postępowania

1
W garnku lub innym naczyniu namoczyć grzyby a potem je ugotować. Odlać wodę, grzyby odcisnąć z jej nadmiaru i posiekać a następnie wrzucić do miski. W drugim garnku z dużą ilością lekko osolonej wody ugotować kaszę, potem odsączyć ją z wody i po rozcięciu woreczków przesypać do miski. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju i dodać ją do kaszy i grzybów. Dodać do smaku przyprawy i wymieszać farsz.
Krok 1 - Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami foto
2
Gdy farsz jest gotowy sparzyć liście kapusty ( ja miałam wcześniej sparzone do tradycyjnych gołąbków ). Na każdy liść kłaść sporą ilość farszu, zawijać gołąbki
Krok 2 - Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami foto
3
i układać je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Potem wlać jedną szklankę wody lekko posolonej, przykryć naczynie pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika.
Krok 3 - Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami foto
4
Nastawić temperaturę 180 stopni i od momentu zgaszenia się lampki kontrolnej piec gołąbki przez 40-45 minut. Gotowe gołąbki można podać np. z sosem pieczarkowo-koperkowym.
Krok 4 - Pieczone gołąbki z kaszą i grzybami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 08.10.2015 16:32
smkowity obiadek
teresa18 15.06.2014 15:43
zawsze robię tradycyjne,ale twoje wyglądają rewelacyjnie
IwonaDD 15.06.2014 13:07
pyszna wersja gołąbek
Magula 15.06.2014 09:01
Rewelacyjny przepis
kasienka23 15.06.2014 08:54
ekstra gołąbki! chętnie wypróbuję przepis!
stan2401 14.06.2014 22:18
wyglądają bardzo smacznie, pierwszy raz widzę takie
alaaa 14.06.2014 21:41
ciekawy farsz, wyglądają apetycznie
Anna133 14.06.2014 19:14
obłędnie smaczne,aż bym zjadła :)
Krzysztof15 14.06.2014 18:01
super gołabki
barbara11561 14.06.2014 17:43
wyglądaja bardzo smacznie:)
Lidzia 14.06.2014 17:19
Piękne. Muszę spróbować.
w mojej kuchni 14.06.2014 17:16
ostatnio mi takie gołąbki lepiej smakują niż mięsne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak