Gołąbki Eli z sosem grzybowym

Gołąbki Eli z sosem grzybowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusty białe duże

    2 sztuki
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • mięso mielone wieprzowe

    600 g
  • ryż

    500 g
  • cebula biała

    4 sztuki
  • czosnek

    6 ząbków
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • margaryna

    1/4 kostki
  • Bulion grzybowy

    1 kostka
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • podgrzybki

    500 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi)-środek kapusty z małymi liśćmi wykorzystać do ugotowania bigosu(przepis w mojej galerii).Liście pozostawić lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obemażyć gołąbki z obu stron.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości.
Grzyby pokroić(nie rozmrażać),cebulę drobno posiekać.W wysokiej patelni rozgrzać margarynę,dodać cebulę i chwilę przesmażyć.Dodać grzyby,kostkę grzybową,pieprz i jeszcze smażyc do miękkości grzybów.Wlać wodę(ilość zależy od gęstości sosu) i gotować kilka minut.Do 1/2 szklanki wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Do mąki dodać śmietanę,wymieszać i wlać do sosu.Jeszcze chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Doprawić maggi do smaku.Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem grzybowym.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

danusia19671

24.10.2010 14:05
Na pewno są pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat