Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

smażona flądra w pomidorach z cebulą...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

MARYNATA DO RYBY

Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Pieprz biały mielony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1/4 szklanki

DODATKI

flądra 4 średnie
mąka pszenna 6 łyżek
sól - do smaku
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
cebula 4 sztuki
cukier 2 łyżeczki
woda 2 szklanki
koperek 1/2 pęczka

Przepis i sposób przygotowania na: smażona flądra w pomidorach z cebulą...

Kroki postępowania

1
użyłam od rybaków świeże flądry-tuszki o średniej wielkości, dużych nie kupuję gdyż mięso bywa gorzkawe

z fląder odcinam nożyczkami płetwy, ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam

z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać je mąką
Krok 1 - smażona flądra w pomidorach z cebulą... foto
2
na mocno gorącym oleju smażyć flądry na rumiano z każdej strony, ja smażę flądry osobno o odkładam na papierowy ręcznik, po usmażeniu olej wylać
Krok 2 - smażona flądra w pomidorach z cebulą... foto
3
wlać świeży olej na patelnię i dodać pokrojoną w talarki cebulę, posypać ją cukrem i zeszklić na złocisto

dodać koncentrat pomidorowy, sól do smaku, wlać wodę i mieszając odparować połowę wody, na koniec dodać posiekany koperek
Krok 3 - smażona flądra w pomidorach z cebulą... foto
4
flądry ułożyć na półmisku i i pokryć je gorącym sosem z cebulą, zostawić do ostudzenia - najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce jak smaki się przegryzą.............SMACZNEGO!!!
Krok 4 - smażona flądra w pomidorach z cebulą... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stef 13.06.2014 16:53
Smaczna rybka.
Ola1young 13.06.2014 13:25
babci na pewno slinka by ciekła na widok takiej rybki ;)
Megg 13.06.2014 09:32
pyszny obiadek
Barbara13 13.06.2014 08:34
ciekawie podana rybka,musy być smaczna
Beatris 13.06.2014 08:25
Tak przygotowanej flądry jeszcze nie jadłam, ale z pewnością by mi smakowała:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak