Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z SOCZEWICĄ, TWAROGIEM I MIĘTĄ

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 1 szt.
gorąca woda 1 szkl.
sól 3/4 łyżeczki
olej roślinny 1 łyżĸa

farsz

soczewica 1/2 szklanki
biały ser 1 kostka
serek kanapkowy biały 2 łyżki
mięta świeża siekana 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z SOCZEWICĄ, TWAROGIEM I MIĘTĄ

Z podanych składników na ciasto zagniatam dość elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dodaję wody, a jeśli zbyt miękkie - mąki. Następnie rozwałkowuję
je nie za cienko (ok. 2-3 mm grubości), podsypując mąką i wycinam szklaną koła.

Soczewicę gotuję do miękkości, odcedzam i studzę.Ser rozgniatam widelcem,
dodaję serek kremowy, posiekaną miętę oraz soczewicę. Mieszam, doprawiam.
Nakładam porcję wystudzonego farszu na koło z ciasta i zlepiam dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzam.

Podsmażam i podaję z jogurtem naturalnym i ulubionymi surówkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.06.2014 20:59
to może być dobre :)
Laila2786 12.06.2014 14:58
super przepis
Adam/ZUB3R 12.06.2014 12:03
ciekawe pierogi
Olga_SK 12.06.2014 12:00
Niecodzienne połączenie smaków - podoba mi się ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak