Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek marynowany w miodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1 łyzka
ząbek czosnku
cynamon pól łyzeczki
Goździki całe Prymat
sos sojowy 1 łyzka
sól 1 łyzeczka
boczek 1 chudy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek marynowany w miodzie

Miód rozetrzec z sosem sojowym i dwoma lyzkami wody, dodac czosnek przyprawy korzenne, i sol. starannie wymieszadc, skóre boczku ponacinac w kartke natrzec boczek marynatą, owinąc folia aluminiowa odstawic na kilka godzin ( najlepiej na cala noc) w zimne miejsce. Wlozyc mieso do brytfany (skorka do gory)
podlac 2-3 łyzkami wody i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni.
Zmniejszyc temperature do 180 stopni, i piec jeszcze 40-50 minut dwu- trzykrotnie podlewajac mieso odrobina wody. Ostudzony boczek wstawic na kilka godzin do lodowki zeby dobrze zastygł. Kroic w dosc cienkie plastry. Podawac z razowym pieczywem chrzanem lub cwiklą i piklami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elżbieta20 11.09.2010 15:09
pycha robilam juz
Joanna132 18.08.2010 08:45
fajne
Josef1 18.08.2010 08:42
swietny przepis
Kate131 18.08.2010 08:29
musi byc smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak