Pieczony boczek marynowany w miodzie

Pieczony boczek marynowany w miodzie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

    1 łyzka
  • ząbek czosnku

  • cynamon

    pól łyzeczki
  • goździk

  • sos sojowy

    1 łyzka
  • sól

    1 łyzeczka
  • boczek

    1 chudy bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miód rozetrzec z sosem sojowym i dwoma lyzkami wody, dodac czosnek przyprawy korzenne, i sol. starannie wymieszadc, skóre boczku ponacinac w kartke natrzec boczek marynatą, owinąc folia aluminiowa odstawic na kilka godzin ( najlepiej na cala noc) w zimne miejsce. Wlozyc mieso do brytfany (skorka do gory)
podlac 2-3 łyzkami wody i piec 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 stopni.
Zmniejszyc temperature do 180 stopni, i piec jeszcze 40-50 minut dwu- trzykrotnie podlewajac mieso odrobina wody. Ostudzony boczek wstawic na kilka godzin do lodowki zeby dobrze zastygł. Kroic w dosc cienkie plastry. Podawac z razowym pieczywem chrzanem lub cwiklą i piklami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

elżbieta20

11.09.2010 15:09
pycha robilam juz

Joanna132

18.08.2010 08:45
fajne

Josef1

18.08.2010 08:42
swietny przepis

Kate131

18.08.2010 08:29
musi byc smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat