Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane z ciasteczkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

6 jabłek
15 dag ciasteczek ameretti
4 łyżki likieru migdałowego
sok z cytryny
3 łyżki masła
5 łyżek cukru
SZKLANKA MLEKA
3 łyżki pistacji
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane z ciasteczkami

Ciasteczka pokruszyć, zalać likierem.Jabłka umyć, odciąć kapelusze, wydrążyć, skropić sokiem z cytryny.Żaroodporną formę posmarować łyżką masła.Resztę masła stopić, wymieszać z posiekanymi pistacjami.Wypełnić jab łka przykryć kapeluszami.posypać łyżką cukru pudru.włożyć do formy piec 25 minw temp 180 stopni.Cukier stopić na patelni wlać 2 łyżki wody i 3 krople soku z cytryny.zdjąć z ognia.Mleko połączyć z mąką wlać do karmelu, miesając podgrzewać aż powstanie sos.Jabłka oprószyć cukrem pudrem, polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.06.2011 13:28
Warto zrobić.
misia53 24.11.2010 23:58
Jabłuszka czerwone , dobrze wydrążone ,ciasteczkami wypelnione, ikierem skropione i pięknie upieczone To jest to!!!!
gosia47-47 10.11.2010 17:32
znakomite
Patrycja38 22.10.2010 09:28
pycha
Agnieszka191 19.09.2010 14:54
wszystko co na słodko jest pyszne
bogumiła3 07.09.2010 12:34
pyszne!
krzyniu1984 06.08.2010 10:51
pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak