Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 0,75 dag
kapusta biała 1/2 kg
ryż 1 woreczek
jajko 2 szt
cebula biała 1/2 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 1 mały słoiczek
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściaki - inny rodzaj gołąbków

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy do smaku i zagotowujemy. Odcedzamy i pozostawiamy na sicie aby ładnie ociekła Wodę od gotowania pozostawiamy.. Ryż także gotujemy w osolonej wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy kapustę, ryż, jaja, przyprawę kucharek, drobno posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę i doprawiamy do smaku jeszcze solą i mielonym czarnym pieprzem. Formujemy kulki, które obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zrumienione kapuściaki przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 litra wody pozostałej z gotowania kapusty wymieszanej z koncentratem pomidorowym i dusimy kilkanaście minut na wolnym ogniu. Sos pomidorowy zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i trochę wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 12.06.2014 07:22
bardzo takie lubię
stan2401 11.06.2014 20:29
muszę takich spróbować
Lidzia 11.06.2014 17:56
Fajne. Robię podobne, ale z surową kapustą. Muszę wypróbować Twój przepis.
Megg 11.06.2014 17:01
bardzo lubię takie gołąbki
marcia7 11.06.2014 14:47
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak