Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym

Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • ryż

    5 woreczków
  • mięso mielone

    60 dag
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • przyprawa do potraw Kucharek

  • czosnek

    3 ząbki

Pozostałe składniki

  • kapusta

    1 główka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Jest to przepis na gołąbki z młodej kapusty, 1 dużej główki lub 2 małych. Ostatecznie wyjdzie całe dość duże naczynie żaroodporne gołąbków.
Zaczynamy od zagotowania wody w dużym garnku. (Nie za dużo wody, gdyż trzeba w garnku zanurzyć całą główkę kapusty). Parzymy młodą kapustę w wodzie, z 2-3 minuty i odcinamy stopniowo zewnętrzne liście. Po odcięciu zewnętrznych nadal parzymy i odcinamy kolejne liście.
Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Zabieramy się za przygotowanie farszu. Drobno kroimy 2 cebule, podsmażamy na margarynie. Mięso mielone 60 dag ma być surowe np. z łopatki/karkówki/indyka/królika. Do mięsa dajemy ciepłą podsmażoną cebulę. mieszamy.
Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Dobrze ugotować 5 woreczków ryżu, nie polewać ich zimną wodą. Gorące dajemy do farszu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do dań Kucharek. Wyciskamy 3 ząbki czosnku. Całość dobrze mieszamy i farsz będzie już gotowy.
Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Z liści i farszu formujemy kształt gołąbków.
Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Spód naczynia żaroodpornego przykrywamy liściem kapusty. Układamy ciasno gołąbki.
Krok 6 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Na górę gołąbków do naczynia żaroodpornego również dajemy liście kapusty.
Krok 7 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Przygotowujemy bulion. Wykorzystujemy do niego wodę, w której parzyliśmy kapustę. dodajemy kostkę rosołową. Gołąbki prawie do pełna zalewamy bulionem.
Krok 8 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Zamykamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki z młodej kapusty trzymać w piekarniku do 1 godziny w temperaturze 170 stopni.
Krok 9 - Gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem mielonym
Podajemy na gorąco np. z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jodaj

31.07.2014 20:07
bardzo dobre :)

gacopierz23

01.07.2014 15:23
moje ulubione danie

Jagódka77

18.06.2014 07:04
mam zamiar dzisiaj zrobić gołąbki

gibli

13.06.2014 18:29
bardzo lubię gołąbki)

Anna169Hosz

11.06.2014 17:36
Moje ulubione danie:)

Zdzisław

11.06.2014 12:41
dla mnie pysznie potrawa podana

monika141

11.06.2014 11:34
uwielbiam gołąbki pyycha

berys18

11.06.2014 08:07
pyszne gołąbki

Konczi

11.06.2014 07:36
uwielbiam takie obiadki :D

norweska20

11.06.2014 00:17
zapowiada się smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat