Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2,5 szklanki
margaryna 25 dkg
cukier kryształ 5 łyżek
żółtko jajek 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa czekoladowa

białko 5 szt
cukier puder 1 szklanka
śmietana 18 proc 660 ml
budyń czekoladowy 2 opakowania
wiórki kokosowe 20 dkg
truskawki świeże 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem

Kroki postępowania

1
Ze wszystkich składników zagniatamy kruche ciasto. Całość dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę
Krok 1 - Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem foto
2
Masa: Białka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. W drugim naczyniu lekko ubijamy śmietanę z budyniami (proszkiem). Następnie dodajemy ubitą pianę. Obie masy łączymy. Na końcu dosypujemy kokos i mieszamy.
Krok 2 - Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem foto
3
Większą część ciasta kruchego rozwałkowujemy i wkładamy na dno tortownicy. Nie robimy brzegów. Czekoladową masę wlewamy na surowy spód. Truskawki myjemy i dzielimy na mniejsze kawałeczki. Układamy na masie.
Krok 3 - Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem foto
4
Na wierzch kruszymy resztę kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 55 minut w temp. 180C
Krok 4 - Czekoladowe ciasto z truskawkami i kokosem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 15.06.2014 00:25
Jestem pierwsza więc poproszę dużą porcję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak