Tarta po włosku

Tarta po włosku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • masło zimne

    100 g
  • jajko

    1 sztuka
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • ser mozarella

    1 sztuka
  • oliwki czarne

    1 garść
  • czosnek ząbki

  • oliwa z oliwek

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • papryka ostra mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. na rozgrzaną patelnie z oliwą dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać pomidory,
6. dodać pokrojone w krążki oliwki,
7. następnie dodać przyprawy i pokrojoną zieleninę, chwile podusić,
8. na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
9. zalewamy ciasto pomidorami i rozkładamy na nim resztę sera,
10. pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

eli_555

21.02.2011 22:38
wytrawna,pycha

ZEWA

13.01.2011 11:20
jak zwykle super

wiktor188

08.12.2010 11:02
PYCHA

pawel007

08.09.2010 08:10
ciekawy przepis.

wedith1

03.09.2010 10:06
Zakładam , że smaczne :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat