Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta po włosku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło zimne 100 g
jajko 1 sztuka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
ser mozarella 1 sztuka
oliwki czarne 1 garść
czosnek ząbki
oliwa
sól
pieprz
natka pietruszki
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta po włosku

1. z mąki, masła, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. na rozgrzaną patelnie z oliwą dodać pokrojony czosnek, podsmażyć i wlać pomidory,
6. dodać pokrojone w krążki oliwki,
7. następnie dodać przyprawy i pokrojoną zieleninę, chwile podusić,
8. na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
9. zalewamy ciasto pomidorami i rozkładamy na nim resztę sera,
10. pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 21.02.2011 22:38
wytrawna,pycha
ZEWA 13.01.2011 11:20
jak zwykle super
wiktor188 08.12.2010 11:02
PYCHA
pawel007 08.09.2010 08:10
ciekawy przepis.
wedith1 03.09.2010 10:06
Zakładam , że smaczne :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak