Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa kubusiowa

sok owocowy przecierowy 750 ml
masło zimne 150 g
budyń śmietankowy 3 opakowanie
cukier 3 łyżki

masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
cukier puder 1/2 szklanki
cukier waniliowy 8 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki

dodatkowo

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
herbatniki 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką

Kroki postępowania

1
Masa Kubusiowa: Z dużej butelki soku- u mnie banan + marchewka odlać szklankę. Pozostały sok przełożyć do garnka, dodać pokrojone masło i cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Pilnować aby sok nie zagotował się
Krok 1 - Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką foto
2
Budynie wymieszać z pozostałym sokiem. Gdy już masło się rozpuści, wlać budynie i podgrzewać energicznie mieszając, tak , aby nie powstały grudki. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.
Krok 2 - Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką foto
3
Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć. Wyłożyć na dno blaszki. W oryginalnym przepisie blaszka ma rozmiar 25x14x7cm, ja użyłam formy silikonowej kwadratowej 22 cm, dostało mi troszkę składników i ułożyłam je w szklaneczkach
Krok 3 - Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką foto
4
Masę kubusiową wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Pozostawić do schłodzenia.
Krok 4 - Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką foto
5
W tym czasie żelatynę zalać wodą , zostawić do napęcznienia , następnie dopełnić 150 ml gorącej wody. Wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa śmietankowa: Śmietankę kremówkę 30 % ubić na sztywno,dodać pół szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i ponownie ubić. Na końcu dodać całkowicie ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na masę kubusiową, pozostawić do całkowitego stężenia
Krok 5 - Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką foto
6
. W tym czasie przygotować galaretkę cytrynową. Rozpuścić ją w 350 ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Następnie wylać na zastygłą masę śmietanową. Wstawić do lodówki. Smacznego:)
Krok 6 - Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 23.07.2014 16:43
smaczne ciasto, zrobię
Stenka 24.06.2014 21:28
apetycznie wygląda
Ada-Gaba 16.06.2014 19:24
przepyszne ciacho
Wiesława1 11.06.2014 22:51
super ciacho!!
leonowie 11.06.2014 22:10
Dziękuję i poleam wypróbować:)
Beata999 11.06.2014 16:24
Pięknie się prezentuje.
Mniam 11.06.2014 11:32
Kolory zachwycają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak