Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta ze szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
jajko 1 sztuka
szpinak 400 g
ser pleśniowy lazur 100 g
śmietana 22% 100 ml
masło 1 łyżeczka
natka pietruszki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: tarta ze szpinakiem

1. z mąki, masła, jajka szczypty soli i szczypty gałki muszkatołowej zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. szpinak podsmażyć na maśle,
6. dodać pokrojoną nać pietruszki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową,
7. następnie dodać śmietanę i chwile podusić,
8. na upieczonym cieście rozkładamy większość pokrojonego w plasterki sera,
9. zalewamy ciasto szpinakiem i rozkładamy na nim resztę sera,
10. pieczemy tartę jeszcze 20 min i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 30.01.2012 09:24
uwielbiam
bogumiła3 15.09.2010 23:18
super
bogumiła3 15.09.2010 23:18
Wydział Gemini

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak