Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1/4 sztuki
kapusta biała 1/8 główki
cebula 1 sztuka
włoszczyzna 1 sztuka
ziemniaki 2 sztuki
kminek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 sztuki
lubczyk świeży 1 gałązka mała
olej słonecznikowy 3 łyżki
przyprawa do zup 2 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
woda 1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na kurczaku - kolejna wersja

Usiekać drobno obraną cebulę i por. Usmażyć na złoto na rozgrzanym w garnku o grubym dnie oleju.
Posypać kminkiem i chwilę go prażyć.
Umytą kapustę pokroić w grubsze paski , a te na mniejsze kawałki.
Dorzucić kapustę do cebuli i smażyć aż zmięknie .
Obrać pozostałe warzywa - umyć.
Kawałek marchewki powycinać w ozdobne kwiatki.
Wrzucić warzywa, kurczaka , lubczyk, natkę, liście laurowe i pieprz ziarnisty do garnka z kapustą i cebulą.
Zalać wodą . Wlać 2 łyżki przyprawy do zup ( woda odparuje do objętości 2 kubków zupy na końcu gotowania).
Przykryć i gotować godzinę ( niektórzy dziwią sie czemu gotuję tak długo warzywa i ziemniaki w zupie zamiast dodać je 20 minut przed końcem gotowania - to proste ;warzywa mają wygotować się oddając cały smak wywarowi, a ziemniaki częściowo rozgotować zagęszczając tym samym zupę ).
Wyłowić warzywa ( marchewki, seler, pietruszkę )*, zieleninę i kurczaka **.
Dodać koncentrat. Zagotować. Doprawić do smaku.
Wyłączyć i zostawić na 45 minut by odstał ***.
Przed podaniem podgrzać .
Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki.
* Warzywa z zupy użyć na sałatkę
** Mięso z kurczaka obrane ze skóry podaję po zupie z pieczywem i musztardą z całymi ziarnami gorczycy ( lub chrzanem - jak kto woli ) lub robię z nich inne II Danie.
*** Z praktyki wiem , że zupy takie jak kapuśniak lubią ,,odstać" przed podaniem, a najlepiej ugotować je dzień wcześniej. Stąd ta przerwa przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 11.06.2014 09:43
bardzo i to bardzo dobra :)
jasiek 09.06.2014 20:38
niezłe smaki
Zdzisław 09.06.2014 18:56
takie smaczne potrawy to uwielbiam
Sylwia26 09.06.2014 17:03
apetycznie wygląda
Sroczka 09.06.2014 16:48
Taką zupkę z chęcią bym zjadła.
norweska20 09.06.2014 16:43
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak