Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazyliowe kopytka

4.0
(27)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka 17 dag
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat
bazylia 1 spora garść świeżych liści
masło 5 dag do polania

Porada

Kopytka te doskonale nadają się jako dodatek do mięs. Ja jednak najbardziej lubię je jeść polane po prostu masłem!

Przepis i sposób przygotowania na: Bazyliowe kopytka

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dobrze tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Studzimy.
Bazylie drobno siekamy.
Krok 1 - Bazyliowe kopytka foto
2
Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy do niej przestudzone ziemniaki, posiekaną bazylię, jajko oraz przyprawy.
Krok 2 - Bazyliowe kopytka foto
3
Tak przygotowane składniki zagniatamy energicznie.
Krok 3 - Bazyliowe kopytka foto
4
Z gotowego ciasta bazyliowo -ziemniaczanego toczymy wałeczki, po czym kroimy je na odcinki ok. 2-2,5 centymetrowe. Gotowe kluski gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie . Ugotowane odcedzamy. Delikatnie przelewamy ciepłą wodą. Tak przygotowane kopytka porcjujemy na talerze. Podajemy polane rozpuszczonym masłem oraz udekorowane świeżą bazylią.
Krok 4 - Bazyliowe kopytka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 05.10.2015 23:37
kopytka twoja są pyszne
Grazyna0211 13.06.2014 18:30
smaczna wersja kopytek
gusia1000 11.06.2014 00:08
Na pewno są smaczne.
w mojej kuchni 09.06.2014 15:14
smacznie podane jedzonko..
wyattearp 09.06.2014 09:46
pyszniutkie !!
pestka 09.06.2014 09:04
bardzo smaczny obiad
Konczi 09.06.2014 07:42
smakowałby mi ...
gosia561 08.06.2014 23:11
ciekawy dodatek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak