Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki z makrelą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

Ciasto:
mąka 12 dag
mleko 1/4 szkl
drożdże 2 dag
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
olej 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
oregano 1/2 łyżeczki
bazylia 1/2 łyżeczki

Nadzienie

koncentrat pomidorowy 3 łyżki
makrela z puszki 1 szt
cebula 1 szt
oregano
bazylia
pieprz
ser żółty 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z makrelą

Drożdże rozrobić w mleku wraz z cukrem oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, czosnek, oregano, bazylię, olej oraz wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, które następnie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać kółka, które następnie przełożyć do blaszki i podpiec w temp. 180 st przez 15 min.
W tym czasie przygotować ryby. Filety z makreli wyjąć z puszki z oleju i w miseczce rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Podpieczone pizzerinki posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz pieprzem. Na wierzch wyłożyć rozdrobnioną makrelę, następnie cebulę i piec kolejne 15 min.
Na koniec pizzerinki posypać startym serem i zapiekać jeszcze parę minut, aby ser się roztopił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.06.2014 00:17
Fajne są :-)
gusia1000 09.06.2014 22:50
Warte zrobienia.
ppaulina 09.06.2014 21:03
wyglądaja bardzo smakowicie
JOANNA16 09.06.2014 20:02
mmm wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak