Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym
Umyć mięso.
Z cebuli usunąć zewnętrzne łuski .
Ułożyć w garnku warzywa , mięso i przyprawy. Zalać wodą i osolić.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym gazie godzinę.
Ugotować ryż jaśminowy w lekko osolonej wodzie i trzymać w cieple.
W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką. Wymieszać. Rozprowadzić bulionem .
Dodać żółtko . Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Rozdrobnić miąższ z arbuza ( nie na papkę a bardzo drobno).
Dodać miąższ z arbuza do potrawki.
Podawać z ryżem jaśminowym i kawałkami gotowanego mięsa z piersi kurczaka.
* Warzywa z bulionu zużyłam na sałatkę ( bez cebuli i pora oczywiście).