Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa zupa – kremowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
czosnek 5 ząbków
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
jajko 2 szt.
sól do smaku
pieprz
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa zupa – kremowa

Wykonanie:
Mleko zagotować z dwoma szklankami wody z solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Mąkę rozetrzeć z masłem, żółtka rozmieszać z odrobiną soku z cytryny, a białka roztrzepać. Do zupy dodawać powali mąkę z masłem i rozrobić trzepaczką. Chwilę podgotować, zmniejszyć ogień i wlać powali białka cały czas mieszając. Na końcu ( bez gotowania) podprawić żupę żółtkami i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 07.06.2014 14:31
bardzo lubię takie kremowe zupki, pycha
asiczekz 07.06.2014 13:31
takiej jeszcze nie jadłam, trzeba spróbować :)
Ada-Gaba 07.06.2014 12:44
szybka i smaczna zupka, moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak