Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bitą śmietaną
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier ( cały czas miksujemy). Następnie dodajemy żółtka- miksujemy.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodajemy porcajmi wymieszane mąki, mieszamy łyżką.
Na koniec dodajemy 5 łyżek wrzącej wody – mieszamy.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Z 1 litra soku pomarańczowego odlewamy 1/2 szklanki.
Resztę soku gotujemy z cukrem.
W 1/2 szk. soku rozpuszczamy 3 budynie.
Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy, dodajemy do niej śnieżki i śmietan fix- ubiajmy na sztywny krem.
Smacznego!!!