Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bitą śmietaną

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 5 szt
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
woda ciepła 5 łyżek

masa pomarańczowa

sok pomarańczowy 1 litr
cukier 1/2 szkl
budyń śmietankowy 3 opak

masa śmietanowa

śmietana 30% 1/2 litra
śmietana śnieżka 2 opak
śmietan fix 2 opak

ponadto

delicje 2 opak
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier ( cały czas miksujemy). Następnie dodajemy żółtka- miksujemy.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Do ubitych jajek dodajemy porcajmi wymieszane mąki, mieszamy łyżką.

Na koniec dodajemy 5 łyżek wrzącej wody – mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Krok 1 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
2
Na wystudzonym biszkopcie układamy odsączone z syropu brzoskwinie.
Krok 2 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
3
Masa pomarańczowa:

Z 1 litra soku pomarańczowego odlewamy 1/2 szklanki.

Resztę soku gotujemy z cukrem.

W 1/2 szk. soku rozpuszczamy 3 budynie.
Krok 3 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
4
Rozrobione budynie wlewamy do reszty soku, gotujemy masę.
Krok 4 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
5
Gorącą masę wykładamy na brzoskwinie.Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
6
Śmietana:

Schłodzoną śmietanę 30% ubijamy, dodajemy do niej śnieżki i śmietan fix- ubiajmy na sztywny krem.
Krok 6 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
7
Gotową bitą śmietanę wykładamy na wystudzony krem pomarańczowy.
Krok 7 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
8
Na wierzchu układamy delicje.
Krok 8 - Ciasto z bitą śmietaną  foto
9
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki.

Smacznego!!!
Krok 9 - Ciasto z bitą śmietaną  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 10.06.2014 16:54
poprosze o porcyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak