Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowy przekładaniec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/4 szklanki
cukier drobny 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Beza

białko 4 sztuki
cukier drobny 80 gr
mąka ziemniaczana 3 łyzki

Masa

dżem porzeczkowy 1 sztuka
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy przekładaniec

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki biszkoptu. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wylać na blaszkę.
Krok 1 - Bezowy przekładaniec foto
2
Białka z do bezy ubić na sztywno dodać cukier i pozostałe składniki. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugą częścią ciasta biszkoptowego. Upiec.
Wystudzone ciasto przekroić na pół. Posmarować połowa dżemu porzeczkowego.
Krok 2 - Bezowy przekładaniec foto
3
Śmietanę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Połowę masy wyłożyć na drzem porzeczkowy. Przykryć drugą połowa upieczonego biszkoptu.
Krok 3 - Bezowy przekładaniec foto
4
Przełożony placek posmarować pozostałym dżemem i masą śmietanową.
Krok 4 - Bezowy przekładaniec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 08.07.2014 08:16
extra ciasto :)
gacopierz23 24.06.2014 22:36
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak