Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion z kaszą jaglaną

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurczak 1 kg
wołowina 0,5 kg
włoszczyzna 1 sztuka
cebula 1 sztuka
przyprawa do zup 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 2 sztuki
sól do smaku 1 szczypta
woda 11,5 szklanki
kasza jaglana 3/4 szklanki

Porada

Jedno zdrowsze od drugiego .Mocny wołowo -drobiowy bulion ugotowany z dużą ilością warzyw podany z kaszą jaglaną ugotowana na sypko . Idealne połączenie dla dzieci , rekonwalescentów , chorych

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion z kaszą jaglaną

Umyć , oczyścić , podzielić na kawałki mięso. Ułożyć w dużym garnku. Dorzucić przyprawy .Obrać warzywa - umyć - marchewki i pietruszkę przekroić na połówki lub ćwiartki, cebulę na połówki , seler na 2 kawałki. Rozgrzać sucha patelnię .Włożyć cebulę , por , marchewki, pietruszkę i seler i opiekać by cukry w nich zawarte uległy karmelizacji ( niech się wierzchnia warstwa przypiecze ) . Przełożyć do garnka z mięsem . Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym 2 godziny * uzupełniając w miarę potrzeby ilość płynu **.
W czasie bulion się gotuje opłukać kilka razy kaszę w zimnej wodzie by pozbyć sie nalotu z mąki i paprochów. Zalać wrzątkiem ( usuwa goryczkę z kaszy ).Odcedzić. Zalać w garnku wodą ( 1,5 szklanki) , osolić szczyptą soli i ugotować na sypko ( kasza wchłonie wodę po jakichś 10 minutach - wtedy ją przemieszać i przykryć - odstawić ).
Wyjąć mięso*** i warzywa**** z bulionu . Bulion przecedzić *****.Doprawić do smaku.
Podawać układając na talerzu porcję kaszy jaglanej i oblewając ją bulionem. Można dołożyć kawałki ugotowanej marchewki , a całość posypać pokrojoną natką pietruszki( nie posypałam bo zapomniałam o pietruszce a ta w doniczce i mrożona skończyły się ).
* Uprzedzam pytanie o ,,szumowanie" - nie szumuję bo wytłumaczono mi , że szumowiny to białka które w procesie gotowania ulegną rozpadowi , a to co się nie rozpuści opadnie w końcu na dno i jak bulion przecedzę to wtedy się tego pozbędziemy .
**Wody powinno być w garnku stale tyle samo - odparowaną uzupełniamy wrzątkiem.
*** Mięso wyjęte z bulionu używamy na II Dania.
**** Warzywa można użyć na sałatkę ( to nic , że warzywa są wygotowane - sałatka z warzyw z rosołu jest bardzo smaczna ).
***** Z porcji bulionu i porcji mięsa można zrobić galaretki drobiowe.
******Przyprawy do rosołu :2 małe listki laurowe, 4 ziarna czarnego pieprzu,3 ziela angielskie,1 mały suszony grzybek,2 goździki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 04.06.2014 23:41
muszę spróbować
Patriszja
Patriszja 04.06.2014 18:47
mmm pyszne :) przypomina mi moje dzieciństwo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak