Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stamppot – odsłona druga wersji Babcigramolki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

4 ziemniaki,1 marchew,½ pora,2 cebule
kawałek białej kapusty ( taki jak jest włożony do paczkowanej włoszczyzny )
gałka muszkatołowa,sól,pieprz mielony,4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
kiełbasa śląska 2 szt.
boczek wędzony 3 plastry (chudy)
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Stamppot – odsłona druga wersji Babcigramolki :

Bardzo mi się spodobała ta potrawa rodem z Holandii . Wg mnie jest bardzo bogata w smaki, prosta w wykonaniu , tania .Wszystko zależy od doprawienia .Dziś totalny Misz –masz .
Ziemniaki obrać , ugotować i utłuc na puree . Kapustę pokroić w paseczki, marchew w plasterki a por w krążki . Zalać wodą i ugotować do miękkości marchewki. Odcedzić. Boczek pociąć w paseczki ( ja stosuje metodę Niżeli Lawson – po prostu tnę nożyczkami – bardzo to wygodne ) , zarumienić na suchej patelni . Wlać olej , wsypać cebulę i usmażyć na złoto. Dołożyć kiełbasę i zarumienić ją . Kiełbasę odłożyć .Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą , marchewką , porem , cebulą i boczkiem .Dodać natkę , utartą gałkę muszkatołową , sól, Pieprz mielony do smaku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W masę wcisnąć usmażoną kiełbasę . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać 40 minut .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 23.12.2010 22:22
super
Koper 13.12.2010 09:58
Ale fajny pomysł na inny obiad- do wyprobowania! :)
Joanna108
Joanna108 10.10.2010 08:48
Lubię takie mieszańce. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak