Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z serem II

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ser biały 1 kostka
mąka pszenna 250 gram
cukier 0,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
jajko 2 sztuki
olej do smażenia 0,5 litra
cukier puder 1 łyżeczka
polewa czekoladowa 0,5 opakowania
płatki migdałowe 1 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z serem II

Kroki postępowania

1
Do miski przekładamy biały ser , który rozdrabniamy widelcem. Do sera dodajemy jajka i mieszamy składniki.
Krok 1 - Oponki z serem II foto
2
Następnie dodajemy cukier oraz śmietanę- mieszamy.
Krok 2 - Oponki z serem II foto
3
Następnie przesiewamy mąkę oraz dodajemy sodę
Krok 3 - Oponki z serem II foto
4
łączymy wszystkie składnik-zagniatamy ciasto. .
Krok 4 - Oponki z serem II foto
5
Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i szklanką wykrawamy kółka- a w nich kieliszkiem mniejsze .
Krok 5 - Oponki z serem II foto
6
Olej rozgrzewamy i zanurzamy w nim oponki.
Krok 6 - Oponki z serem II foto
7
Oponki smażymy do zrumienienia z 2 stron. Po upieczeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu układając na ręczniku papierowym. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy gotowa polewą czekoladową i obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego!!!
Krok 7 - Oponki z serem II foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak