Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlina z szynkowara

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gulaszowe z indyka 90 dkg
pierś z kurczaka 30 dkg
sól 1 łyżeczka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda zimna 150 mililitrów
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
papryka 15 g
cukier puder 1 łyżeczka

Porada

Wszystkie mięsa były ze skórą .

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina z szynkowara

Mięso umyć, pozdejmować skórki
Kroimy w kostkę 1 x 1 cm, nie muszą być tak bardzo równo.
Skórki skręcić przez maszynkę na drobnym sitku dwa razy.
Przełożyć do miski skórki, mięso kurczaka, indyka dodać, paprykę, sól i sól peklową, wszystko dokładnie mieszamy.
Przykryć miskę z mięsem folią, odstawić do lodówki na całą noc.
W zimnej wodzie wymieszać, cukier, żelatynę, pieprz, mąkę , dolać do mięsa, dokładnie wyrobić, na jednolitą masę.
Umieścić w szynko-warze woreczek, nałożyć mięso, ciasno ubijając.
Zamknąć szynko-war, wstawić na 6 godzin do lodówki.
Po tym czasie umieścić szynko-war w garnku z zimną wodą, parzyć w temperaturze 80 stopni, 2 godziny.
Po sparzeniu, wstawić szynko-war do zimnej wody do wystudzenia.
Zimny szynko-war wstawić do lodówki na 12 godzin.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 07.06.2014 17:08
mniam, zjadłabym kawaleczek)
magduś83 04.06.2014 23:05
Podziwiam efekt a ślinka leci
romanrafal
romanrafal 04.06.2014 18:59
apetyczne mięsko aż ślinka leci
Kejti 04.06.2014 00:12
Super mięsko :-)
teresa18 03.06.2014 19:35
Myślę że czas zainwestować w to urządzenie
Lidzia 03.06.2014 16:24
Moje smaki.
Smaczna_B 03.06.2014 15:36
też mam szynkowar , ale jakoś zapomniałam o nim , dziękuję z a przypomnienie i fajny przepis
Adam/ZUB3R 03.06.2014 12:53
wygląda smacznie
wwwiolka 03.06.2014 11:40
Bardzo fajnie wygląda.
Bernadeta1 03.06.2014 11:29
Ale pyszne mięsko i jeszcze domowe
fotoviderek 03.06.2014 11:08
Bardzo apetyczna :)
Mniam 03.06.2014 10:20
Przyglądałam się swego czasu temu urządzeniu, bo pieczemy sami mięso na kanapki. Twoja wędlinka wygląda świetnie, no i jeszcze ta galaretka...mniam :)
w mojej kuchni 03.06.2014 09:46
najlepsza domowa od kupnych kiełbas
wyattearp 03.06.2014 09:43
o boże jakie mięsko
ben-ka 03.06.2014 09:09
Jakie to mięsko jest apetyczne......
Patriszja
Patriszja 03.06.2014 09:09
smacznie wyglada :)
dodi 03.06.2014 08:23
ślicznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak