Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina z szynkowara
Kroimy w kostkę 1 x 1 cm, nie muszą być tak bardzo równo.
Skórki skręcić przez maszynkę na drobnym sitku dwa razy.
Przełożyć do miski skórki, mięso kurczaka, indyka dodać, paprykę, sól i sól peklową, wszystko dokładnie mieszamy.
Przykryć miskę z mięsem folią, odstawić do lodówki na całą noc.
W zimnej wodzie wymieszać, cukier, żelatynę, pieprz, mąkę , dolać do mięsa, dokładnie wyrobić, na jednolitą masę.
Umieścić w szynko-warze woreczek, nałożyć mięso, ciasno ubijając.
Zamknąć szynko-war, wstawić na 6 godzin do lodówki.
Po tym czasie umieścić szynko-war w garnku z zimną wodą, parzyć w temperaturze 80 stopni, 2 godziny.
Po sparzeniu, wstawić szynko-war do zimnej wody do wystudzenia.
Zimny szynko-war wstawić do lodówki na 12 godzin.
SMACZNEGO!!!!