Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone szparagi

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi białe 500 g
oliwa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Ja wybieram cieńsze szparagi, szybko się pieką, są chrupiące i niełykowate :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone szparagi

Szparagi myjemy, obieramy (omijając główki) i odcinamy stwardniałe końcówki na wysokości około 1/3 od końca. Jeśli nie wiecie jak dużo odciąć końcówki szparaga wystarczy go zgiąć, trzymając za oba końce - sam złamie się w miejscu, gdzie nie będzie łykowaty i zdrewniały.
Układamy na blaszy do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut lub nieco dłużej - w zależności od grubości szparagów.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 03.06.2014 05:50
Muszę wypróbować.
marcia7 02.06.2014 20:50
idealna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak