Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stir-fry z warzywami i makaronem pełnoziarnistym

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 200 g
marchewka 2 szt.
brokuł 1 szt.
zielona fasolka szparagowa 150 g
papryka czerwona 1/2 szt.
kukurydza w puszce 1/2 szt.
kiełki 1/2 szkl.
cebula 1 mała szt.
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 2 łyżki
sos worcestershire 1 łyżka
imbir starty 1 łyżeczka
papryczka chili 1/2 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej 1 łyżka

Porada

Do dania użyłam kiełków fasoli mung, lepiej wybierać gatunki kiełków, które nadają się do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Stir-fry z warzywami i makaronem pełnoziarnistym

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w kosteczkę, brokuła dzielimy na różyczki.
Do rozgrzanego woka lub głębszej patelni wlewamy olej, dodajemy cebulę, fasolkę, marchewkę i brokuła, przesmażamy około 2-3 minut.
Następnie dodajemy paprykę i przesmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy posiekany czosnek i chili, imbir, kukurydzę, makaron oraz kiełki fasoli mung.
Przesmażamy aż makaron się zagrzeje, około 1-2 minut.
Dodajemy sos sojowy i Worcester, a także doprawiamy szczyptą pieprzu, w razie konieczności solą do smaku.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 02.06.2014 22:00
Lubie takie obiadki!!
Aleksandra/Olcia 02.06.2014 19:16
apetyczne kolorowe i lekki danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak