Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z dorsza i cukinii na parze

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Roladki

filety z dorsza 8
cukinia 1
marchew 1
seler 1/2
czosnek 4 ząbki
koperek pęczek
sól
Pieprz biały mielony Prymat
sok z cytryny

Sos cytrynowy

cytryna 1
żółtko jajek 2
masło 2 łyżki
mleko 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z dorsza i cukinii na parze

Filety z dorsza czyścimy dokładnie z ości, myjemy i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry i grillujemy delikatnie na patelni grillowej lub po prostu na zwykłej patelni lekko podgrzewamy. Następnie zwijamy każdy filet z dorsza z plastrem cukinii. W naczyniu do gotowania na parze układamy warzywa ( marchew, czosnek, seler, ziele angielskie, natkę pietruszkę) i wlewamy wodę. Gotujemy na parze około 30 minut.

W między czasie przygotowujemy sos cytrynowy. Masło roztapiamy tak aby powstało sklarowane. Żółtka ucieramy w garnku i dodajemy po trochę soku z cytryny, następnie ucieramy żółtka na parze
( garnek z żółtkami przekładamy na drugi, z gotującą się wodą), dodajemy powoli mleko i cały czas ucieramy. Na koniec dodajemy roztopione masło, doprawiamy solą, pieprzem białym, ucieramy cały czas i jeśli sos jest gęsty zdejmujemy z pary.

Roladki wyjmujemy na talerz i polewamy sosem cytrynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak