Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowa krówka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 0,5 szkl
jajko 4
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
cukier 1/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 1 łyżka

Krem

budyń waniliowy 1
mleko 0,5 l
cukier 3/4 szkl
masło 125 g
masa krówkowa 1 puszka

Do nasączenia

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
likier kawowy 3 łyżki
woda ciepła

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowa krówka

Jajka dokładnie ubijamy z cukrem, dodajemy olej i mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-170 stopni przez 30-35 min. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa blaty. Kawę rozpuszczalną mieszamy z ok 4 łyżkami wody, a po przestygnięciu dodajemy likier i nasączamy tym ciasta. Budyń rozmieszać w 1/2 szkl mleka, a resztę zagotować z cukrem i wlać budyń. Mieszając zagotować do odpowiedniej gęstości, a po ostudzeniu, dodawać stopniowo masło i miksować na gładki krem. Przełożyć nim ciasta, na wierzchu rozsmarowując podgrzaną masę kajmakową. Z resztek kremu można zrobić na niej "łaty". Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 06.06.2014 22:55
jestem słodkożerna więc porywam ci to ciacho
Krzysztof15 02.06.2014 20:25
Jaki rarytasik
magdalea 02.06.2014 18:50
pięknie wygląda
halina17 02.06.2014 18:42
Smaczne ciasto.
nogawkuchni 02.06.2014 16:33
Bardzo lubię ciasto krówkę,pysznie się prezentuje,oj zjadłoby się.
IZABELA29 02.06.2014 15:55
lubię takie słodkości
idealme 02.06.2014 15:46
ale to dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak