Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki wegetariańskie z czarnym ryżem i grzybami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 10 liści
ryż 150 g
cukier 1 łyżeczka
cebula 1 mała
koperek 30 g
jajko 1 średnie
sól do smaku
pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 200 g
woda 2 szklanki
masło 2 łyżki
sos sojowy do smaku
ocet winny do smaku
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki wegetariańskie z czarnym ryżem i grzybami

Zielone zewnętrzne liście młodej kapusty umyć, włożyć do dużego garnka z wrzątkiem. Blanszować 3-4 minuty, wyłowić z garnka i ostudzić. Liście posolić.
Ryż czarny ugotować wg instrukcji na opakowaniu (około 40 minut) w osolonej wodzie, odstawić do ostygnięcia.

Farsz: Kurki lub pieczarki oczyścić, wypłukać. Cebulę rozdrobnić, usmażyć na złoty kolor na maśle dodać grzyby. Gdy woda z grzybów odparuje zdjąć z gazu. W misce wymieszać ryż z surowym jajem, kurkami z cebulą, posiekaną natką koperku i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
Farsz układać na liściach z kapusty, ciasno zwinąć formując gołąbki, można owinąć nitką.
Na dużej patelni rozgrzać masło i lekko z obu stron podsmażyć gołąbki.

Sos. Koncentrat wymieszać w małym garnku z wodą i zagotować, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, cukrem i octem winnym oraz rozgniecionym czosnkiem. Sos wlać na patelnię z gołąbkami i dusić razem pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu.

Przed podaniem gołąbki odwinąć z nitki. Serwować polane sosem.

Gotowe, smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 21.06.2014 14:07
pyszne gołabki
Katarzyna59 02.06.2014 18:46
bardzo smakowite
Bernadeta1 02.06.2014 10:35
super takie gołąbki
adelajda 01.06.2014 10:13
Tak apetyczne że chociaż jestem mięsożercą to chętnie zjem jednego :)
Kejti 01.06.2014 09:35
Fajnie się prezentują.Ciekawe połączenie,a kurki uwielbiam więc pewnie by mi smakowały :-)
fotoviderek 01.06.2014 08:07
Rewelacyjne te Twoje gołąbki :)
caralajna 01.06.2014 06:52
:) do cesarzowej mi daleko, na szczęście czasy się zmieniły na korzyść zwykłych ludzi :)
misia53 31.05.2014 23:33
Nie wiedziałam nawet ,że jest taki czarny ryż.Caralajna, czyżbyś była cesarzową? hihi...Podobno tylko cesarz dawniej jadał taki ryż....
noninka77 31.05.2014 20:01
supr przepis :)
Alex_M 31.05.2014 19:01
swietny przepis :)
Aleksandra/Olcia 31.05.2014 18:59
super.muszę wypróbować
brioszka 31.05.2014 18:20
nie jestem fanką tradycyjnych gołąbków, ale te wyglądają mega apetyczne! mniam! :)
mirosława4 31.05.2014 18:18
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak