Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak z pietruszkowym pesto

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

kasza pęczak 1 szklanka
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

PESTO Z PIETRUSZKI I BAZYLII

bazylia 50 gram
natka pietruszki 40 gram
pestki słonecznika 50 gram
czosnek 4 ząbki
parmezan starty 2 łyżki
sól do smaku
sok z cytryny 1 łyżeczka
oliwa 1/2 szklanka

DO PODANIA

parmezan starty 2 łyżka

Porada

plus dodatkowa oliwa do wlania do słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak z pietruszkowym pesto

Kaszę oczyszczam z drobnych zanieczyszczeń, opłukuję, kilka razy zmieniając wodę.
Zagotowuję w garnku 2,5 szklanki wody, dodaję sól do smaku i łyżkę masła. Do wrzątku wsypuję odsączony na sitku pęczak i gotuję pod przykryciem około 15 minut. Garnek zdejmuję z gazu i zostawiam kaszę w garnku nie zdejmując pokrywki.

Natkę pietruszki i listki bazylii dokładnie opłukuję i osuszam w suszarce do sałaty. Przekładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika posiekany czosnek i dokładnie miksuję. Dodaję starty na tarce jarzynowej parmezan, sól, sok z cytryny, oliwę i jeszcze raz wszystko miksuję.
Do tego dania nie zużywam całego pesto, więc nadmiar przekładam do słoiczka i na wierzch wlewam warstwę oliwy. Dzięki oliwie pesto nie zmienia koloru i bardzo dobrze się przechowuje w lodówce około dwóch tygodni.

Ugotowany na sypko pęczak mieszam z 3-4 łyżkami pesto, doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i świeżą bazylią. Podaję posypany tartym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.01.2017 11:46
moje smaki
w mojej kuchni 31.05.2014 17:34
takie jedzonko to lubię...
Patriszja
Patriszja 31.05.2014 14:00
bardzo lubie takie dania :)
mysza75 31.05.2014 13:13
fajne zdrowe i inne pesto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak