Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Białe papryczki faszerowane :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 łyżki masła,1 łyżka majeranku,sól,pieprz mielony,1/2 pęczka kopru
Przyprawa do gołąbków
bulion wołowy 1 kostka
woda 4 szklanka
przecier pomidorowy 8 dag
śmietana 18-procentowa 1/2 szklanki
papryka biała 10 szt.
mięso mielone 1/2 kg
ryż 10 dag
cebula 2 szt.
pieczarki 10 szt.
olej słonecznikowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Białe papryczki faszerowane :

Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na maśle . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową , przecier , -doprawić Fixem , cukrem do smaku i zalać papryki .Przykryć garnek , doprowadzić do zagotowania i dusić na małym gazie 40 minut. Dolać śmietankę .Potrząsnąć garnkiem by sos się wymieszał .
Podawać z ziemniakami, pieczywem lub same w sosie .

Używam Fixu do gołąbków bo po prostu jest mieszanką tych składników które i tak bym użyła do doprawiania ( papryka mielona, pieprz, czosnek, mąka itp. ).
Jeżeli ktoś lubi zagęszczane sosy to może rozrobić ze 2 łyżki mąki z zimną wodą - wlać do sosu , zamieszać i zagotować - oczywiście przed dodaniem śmietanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

FAFIK 19.06.2011 22:19
Super
jolaxa1 03.02.2011 22:43
swietne
eli_555 20.11.2010 21:46
Pyszne papryczki.
Agnieszka_B 04.08.2010 13:32
Ciekawy przepis. chętnie wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak