Białe papryczki faszerowane :

Białe papryczki faszerowane :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 łyżki masła,1 łyżka majeranku,sól,pieprz mielony,1/2 pęczka kopru

  • Przyprawa do gołąbków

  • bulion wołowy

    1 kostka
  • woda

    4 szklanka
  • przecier pomidorowy

    8 dag
  • śmietana 18-procentowa

    1/2 szklanki
  • papryka biała

    10 szt.
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • ryż

    10 dag
  • cebula

    2 szt.
  • pieczarki

    10 szt.
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z papryki ściąć górę , usunąć gniazda nasienne . Ugotować ryż na pół miękko ( 15 minut ) . Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju .Pieczarki pokroić bardzo drobno i usmażyć na rumiano na maśle . Wymieszać mięso, ryż , cebulę , majeranek , pieczarki i koper . Doprawić solą , pieprzem . Napełnić farszem papryki i ułożyć je w garnku .Rozpuścić w gorącej wodzie kostkę bulionową , przecier , -doprawić Fixem , cukrem do smaku i zalać papryki .Przykryć garnek , doprowadzić do zagotowania i dusić na małym gazie 40 minut. Dolać śmietankę .Potrząsnąć garnkiem by sos się wymieszał .
Podawać z ziemniakami, pieczywem lub same w sosie .

Używam Fixu do gołąbków bo po prostu jest mieszanką tych składników które i tak bym użyła do doprawiania ( papryka mielona, pieprz, czosnek, mąka itp. ).
Jeżeli ktoś lubi zagęszczane sosy to może rozrobić ze 2 łyżki mąki z zimną wodą - wlać do sosu , zamieszać i zagotować - oczywiście przed dodaniem śmietanki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

19.06.2011 22:19
Super

jolaxa1

03.02.2011 22:43
swietne

eli_555

20.11.2010 21:46
Pyszne papryczki.

Agnieszka_B

04.08.2010 13:32
Ciekawy przepis. chętnie wypróbuję:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat