Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski francuskie łyżką kładzone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka wrocławska 1/2 kg
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
woda gazowana 1 szklanka
sól do smaku
oliwa do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: kluski francuskie łyżką kładzone

Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodać więcej wody. Zagotować 2l wody z łyżka soli. Ciasto wkładać do wrzątku łyżką.
Gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody odcedzić. Bułkę tartą smażyć na oleju na żloty kolor, tak aby była chrupiąca. Obtoczyć kluski w bułce tartej.
Podawać z kiszonym ogórkiem lub surówką z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 14.10.2010 08:43
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak