Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

filet z dorsza 1
sól
pieprz
sok z cytryny
olej rzepakow do smażenia
mąka do panierowania

sałatka

rzodkiewka 6 szt
pomidorki koktajlowe 250 g
roszponka 150 g
mini marchewki 150 g
kiwi 2 szt
ogórek 0,5 szt
cieciorka konserwowa 200 g
cytryna 1 szt

Dressing

olej rzepakowy 5 łyżek
miód akacjowy 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2 łyżki
musztarda dijon 1 łyżeczka
pestki dyni 1 garść
kiwi 1 szt
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką

Kroki postępowania

1
Dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odkładamy na pół godziny. Następnie panierujemy z obu stron w odrobinie mąki- nadmiar strzepujemy. Rybę smażymy na złoty kolor z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Na patelni na odrobinie tłuszczu karmelizujemy mini marchewki z odrobiną cukru i soli
Krok 1 - Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką foto
2
Roszponkę rozkładamy na dużym talerzu. Rzodkiewkę kroimy w cienkie talarki, pomidorki przekrawamy na pół - warzywa układamy dekoracyjnie na sałacie. Dodajemy odcedzoną cieciorkę oraz skarmelizowaną marchewkę. 2 kiwi obieramy i kroimy w łódeczki, układamy na sałacie. Ogórka ze skórką kroimy w cienkie plasterki, układamy na sałacie. Wyszorowaną, sparzoną cytrynę kroimy w cząstki i układamy na sałacie.

Przygotowujemy dressing. Do octu balsamicznego dodajemy pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu oraz musztardę dijon, dobrze mieszamy. Dodajemy miód, zmiksowany owoc kiwi oraz stopniowo olej. Dressingiem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Na górze układamy kawałki ciepłego dorsza. Całość posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
Krok 2 - Dorsz z kiwi na oleju rzepakowym z wiosenną sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.09.2016 22:52
Moja ulubiona rybka
Kejti 11.06.2014 07:58
Smakowicie wygląda :-)
BernadettaP 30.05.2014 21:35
Intrygujący dressing.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak