Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka smażone na głębokim oleju

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt.
mąka pszenna
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka smażone na głębokim oleju

Kopytka: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, mąkę i zagniatamy ciasto, z którego rolujemy wałeczek, po czym kroimy go na kopytka. Ciasto nie może być twarde, a wręcz powinno się nawet trochę kleić do rąk w czasie dzielenia - dzięki temu są to naprawdę puszyste kopytka. Następnie nastawiamy garnek z olejem. Kiedy olej się rozgrzeje wrzucamy pojedynczo kopytka delikatnie mieszając aby się nie pokleiły. Czekamy aż się zarumienią po czym wyciągamy na talerz. Warto położyć je na serwetkę papierową aby nieco je odtłuścić. Podajemy z ketchupem, sosem czosnkowym - jak kto woli.
Można także smażyć ugotowane już kopytka.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ice cubes 29.05.2014 14:14
również smażę kopytka ale skromnie daję oleju, wystarczy dobra patelnia, są bardzo dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak