Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 litra
cytryna 3 szt
cukier 700 g
czarny bez 1 kg kwiaty

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty układamy na około 3 godziny na jasnym materiale, żeby robaczki wyszły.
Następnie odcinamy je od gałązek i płuczemy na durszlaku.
Zalewamy je wodą i gotujemy około 10- 15 minut od momentu zagotowania.
Następnie odcedzamy wywar, dodajemy do niego sok z cytryny i cały cukier.
Gotujemy jeszcze około godzinę, aż syrop zgęstnieje.
Przelewamy do wyparzonych słoiczków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 29.05.2014 19:33
bardzo zdrowy syrop :)
dodi 29.05.2014 11:14
nigdy nie robiłam , a bez właśnie mam i to kwitnący
Edith85 29.05.2014 10:52
robię podobnie :)
pestka 29.05.2014 09:39
bardzo smaczny
ben-ka 29.05.2014 09:28
Wspaniały! też taki robię.U mnie bez zaczyna kwitnąć:)
Paolcia 29.05.2014 09:18
nie kosztowałam nigdy takiego ... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak