Puszyste ciasto na pizzę

Puszyste ciasto na pizzę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa z oliwek

    ok pół szklanki
  • drożdże świeże

    3dag
  • szczypta cukru

  • mąka

    50dag
  • woda letnia

    szklanka
  • sól

    łyżeczka
  • kefir

    2łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis praktycznie taki sam jak każdy tyle,że całej puszystości i smaku dodaje kefir a ciasto zawsze wychodzi.
Mąkę przesiać z solą,.Połowę wody wymieszać z drożdżami i cukrem,odstawić na 5min.Wlać drożdże do mąki i powoli dodawać olej,resztę wody i kefir(do uzyskania odpowiedniej masy).Wyrabiać,przykryć i zostawić na 2 h. Następnie formować placek i najpierw sam podpiec ok10min w200stopniach na środkowym poziomie piekarnika.

**
ewentualnie z suchymi drożdżami, wszystko od razu wymieszać i odstawić do wyrośnięcia...ale aż \"tak duże\"to ono nie wyrośnie na suchych ;)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

30.01.2011 09:43
fajne

polly66

01.01.2011 13:05
smarować sosem po wyjęciu z piekarnika

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat