Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z pieca

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1 sztuka
mleko 250 ml
sól szczypta
masło 2 łyżki roztopionego
drożdże 25 g
cukier 1 łyżeczka

Farsz

pierś z kurczaka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ser żółty 100 g

sos czosnkowy

czosnek 4 ząbki
majonez 3 łyżki
śmietana 5 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Porada

Pierogi układać w odstępach gdyż w piekarniku będą rosły. Pierogi dobrze smakuja na ciepło i na zimno

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z pieca

Kroki postępowania

1
Rozczyn: do ciepłego mleka dodać sól łyżkę cukru i łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstwiamy do ciepłego miejsca na 15 min.

Do miski wsypujemy mąkę zaczyn roztopione masło i zmiksowane jajko mieszamy i zagniatamy ciasto by było elastyczne. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy na ok 1-1.5 godz.
Krok 1 - Pierogi z pieca foto
2
Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z kapką oleju. Jak kurczak sie ze złoci dodajemy cebule i czosnek. Pieczemy na małym ogniu do momentu aż cebula się nie zeszkli. Kolejno dodajemy pomidory Warzywo puści sok, w którym dusimy kurczaka przez parę minut, aż większość się zredukuje. Na sam koiec dodajemy ser i naprawde przez chwile podgrzewamy do rozpuszczenia się sera. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Pierogi z pieca foto
3
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okregi( moje wynosiły ok 7 cm)
do każdego dodajemy ok 1 łyżeczkę farszy, sklejamy bardzo dobrze . Gdy wszystkie pierogi mamy sklejone smarujemy je rozczepanym jajkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20 min w 200 stopniach
Krok 3 - Pierogi z pieca foto
4
czosnek zgniatamy i drobno kroimy dodajemy śmietany majonezu czosnku soli i pieprzu do smaku i wszystko mieszamy. Można też dołozyć szczypiorku.
Wykładamy pierogi na talerz i polewamy sosem i jemy pycha
Krok 4 - Pierogi z pieca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 29.05.2014 08:46
ale świetne są te pierogi
aniach32 28.05.2014 21:59
dziekuje :)
Lis 28.05.2014 21:35
Smakowite te pierogi:)
gosia561 28.05.2014 20:08
ale fajne
asiczekz 28.05.2014 19:27
wyglądają apetycznie
Barbara13 28.05.2014 19:03
bardzo ciekawa propozycja :)
Katarzyna59 28.05.2014 18:53
smaczne pierogi
Lidzia 28.05.2014 18:41
Pieczone pierogi drożdżowe... ciekawe i na pewno smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak