Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z jabłkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda zimna 1/2 szkl
mleko 3,2% 1/2 szkl
śmietanka 1/2 szkl
mąka pszenna 12 łyżek
cukier waniliowy 1 szt
jabłko 1 szt
jaja 2 szt
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Porada

Aby placuszki miały ładny kształt można tak jak ja użyć do smażenia formy do smażenia jajek.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z jabłkami

W miseczce mieszamy mleko z wodą i śmietaną, a następnie dodajemy roztrzepane żółtka. Dodajemy sypkie składniki tj. mąkę pszenną i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z przygotowanym ciastem. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, po czym dodajemy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Po smażeniu podajemy posypane cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 27.05.2014 19:06
fajne placuszki
norweska20 27.05.2014 18:53
wyszły super - takie lekkie wyglądają :)
noninka77 27.05.2014 18:31
bardzo lubię :)
bazylka 27.05.2014 17:41
Jedne z moich ulubionych.
Joannasz3190 27.05.2014 16:45
Pyszności :)
barbara11561 27.05.2014 15:31
bardzo smaczne te placuszki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak