Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrnyky z bakaliami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

twaróg 250 gram
jajko 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
mąka tortowa 2 łyżka
rodzynki 2 łyżka
migdały siekane 2 łyżka
olej rzepakowy do smażenia
sól 1 szczypta

DO PODANIA

jogurt naturalny
borówka amerykańska
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Syrnyky z bakaliami

Kroki postępowania

1
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, przepłukać, odsączyć na sitku, a następnie osuszyć na ręcznikach papierowych.

Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier puder, szczyptę soli i mąkę.
Krok 1 - Syrnyky z bakaliami foto
2
Całość wymieszać do połączenia składników. Nie trzeba miksować. Do masy serowej dodać rodzynki i migdały, wymieszać.
Krok 2 - Syrnyky z bakaliami foto
3
Smażyć na rozgrzanej patelni lekko spryskanej olejem kładąc porcje ciasta łyżką, podobnie jak racuchy.
Krok 3 - Syrnyky z bakaliami foto
4
Podawać z jogurtem waniliowym i świeżymi borówkami amerykańskimi lekko oprószone cukrem pudrem.

*skorzystałam z tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/syrnyky-2

*z tej porcji wyszło mi 9 syrnyków
*zrezygnowałam z panierowania w mące, choć autorka przepisu to robiła
Krok 4 - Syrnyky z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.08.2014 11:22
ale super :) i nazwa ciekawa :D
Malgorzata549 04.07.2014 11:04
pyszny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak