Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kora orzechowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Blaty

białko 8
żółtko jajek 3
cukier 2/3 szkl
mąka pszenna 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g
wiórki kokosowe 100 g
rodzynki 100 g

Masa brzoskwiniowa

żółtko jajek 5
cukier 3 łyżki
woda 3/4 szkl
budynie śmietnkowe 2
mąka pszenna 1 łyżka
masło 35 dag
brzoskwinie w puszce 1 puszka

Dodatkowo

kawa rozpuszczalna 2-3 łyżeczki
galaretka brzoskwiniowa 2 szt
delicje 2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kora orzechowa

Kroki postępowania

1
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Krok 1 - Kora orzechowa foto
2
Następnie dodać żółtka, miksować.
Krok 2 - Kora orzechowa foto
3
Bakalie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej.
Wymieszac łyżką.
Krok 3 - Kora orzechowa foto
4
Masę podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie), a następnie wylać masę. Upiec dwa blaty w temp 180 st - każdy po 30 min.
Krok 4 - Kora orzechowa foto
5
Przygotować budyń:
Brzoskwinie osączyć. Sok z brzoskwiń (2 szkl) wlać do garnka (jeśli wyjdzie mniej soku, uzupełniamy wodą), zagotować.
Budynie, żółtka i mąkę rozpuścić w 3/4 szkl wody, a następnie wlać do gotującego soku. Energicznie mieszając ugotować budyń, a następnie przelać na talerz i pozostawić do wystudzenia.
Krok 5 - Kora orzechowa foto
6
Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu. Miksować.
Masę podzielić na trzy części.
Krok 6 - Kora orzechowa foto
7
Kawę rozpuścić we wrzątku (można trochę posłodzić).
Delicje namaczać przez moment w kawie.
Krok 7 - Kora orzechowa foto
8
Pierwszy blat posmarować jedną częścią masy, następnie ułozyc delicje czekoladą do góry.
Krok 8 - Kora orzechowa foto
9
Na to koleją część masy.
Krok 9 - Kora orzechowa foto
10
Następnie układamy pokrojone, dobrze osączone brzoskwinie.
Krok 10 - Kora orzechowa foto
11
Na koniec wylewamy tężejące galaretki (rozpuszczoną w 3 i 1/2 szkl wody).
Chłodzimy w lodówce.
Krok 11 - Kora orzechowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 02.06.2014 15:28
Świetnie się prezentuje :-)
monisia1977 29.05.2014 08:28
super wygląda
Krzysztof15 27.05.2014 18:36
wysmienite ,pycha
Agata3 27.05.2014 15:09
moje ulubione :)
Megg 27.05.2014 10:14
bardzo lubię to ciasto, jest pyszne
dodi 27.05.2014 09:46
ale smakowitości
gosia56 27.05.2014 09:28
też robię takie ciasto jest super;)
Milka100 27.05.2014 09:07
pyszne, poproszę kawałek
Edith85 27.05.2014 08:36
Do tego ciasta użyłam delicji z musem toffi :)
Edith85 27.05.2014 08:36
Do tego ciasta użyłam delicji z musem toffi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak