Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka wieprzowa

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg
woda 2 litry
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 70 g
czosnek 6 ząbków
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
pieprz czerwony 8 ziarenek
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
olej rzepakowy 5 łyżek
suszone pomidory z czosnkiem 0,5 łyżeczki
pikantna wołowina w winie 1 zestaw przypraw

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka wieprzowa

Do wody dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Zagotować, do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce do wystudzenia. Do zimnej wody włożyć oczyszczone i umyte mięso, przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wlać 5 łyżek oleju rzepakowego. Dodać pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem oraz pomijając imbir dodać przyprawy z zestawu ( jeśli chcemy by szynka była mniej pikantna dodajmy połowę opakowania płatków chilli) i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, odłożyć na godzinę do lodówki. Włożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i piec w nagrzanym piekarniku na 160 stopni około 90 minut. Wyjąć i zostawić w rękawie około 15 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i pozostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.06.2014 16:57
uwielbiam taką szyneczkę
barbara11561 01.06.2014 21:50
pyszna domowa szyneczka:)
Kejti 28.05.2014 10:22
Super mięsko,ale zrobiłam się głodna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak