Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada drożdżowa z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN

drożdże 20 g
cukier 15 g
mąka pszenna 25 g
mleko 80 ml

CIASTO

mąka pszenna 170 g
cukier 20 g
sól 1 szczypta
masło 50 g
żółtko jajek 1 szt

DODATKOWO

słodkie jabłka 500 g
cukier 3 łyzki
cynamon Prymat 1 łyzeczki
mleko 2% 3 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada drożdżowa z jabłkami



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ROZCZYN:

Drożdże kruszyny , dodajemy cukier , mąkę oraz lekko ciepłe mleko.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.

CIASTO :

Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier i schłodzone masło.

Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka kruszona , bez śladów masła.

Wlewamy rozczyn , dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto.

Wkładamy do miski , przykrywamy i odkładamy na ok. 50 – 60 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto w tym czasie urośnie tylko troszkę.

Rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o dowolnej ( ja . ok. 0,5 cm ) grubości.

Przez środek układamy pokrojone w kosteczkę ( obrane ) jabłka , posypujemy cukrem i cynamonem.

Zamykamy w roladkę , dokładnie sklejając miejsce łączenia.

Zwijamy ślimaka , delikatnie nacinamy i układamy na blasze.

Smarujemy mlekiem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25 – 30 minut.

Gotowe!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak