Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody waniliowe – najlepsze!

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana kremówka 36% 300 ml
jajko 2 szt
cukier drobny 100 g
woda 1 łyzki
wanilia laski 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Lody waniliowe – najlepsze!

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem.

Przygotowujemy 3 naczynia / miski / garnki.

Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka.

Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką przegotowanej wody – masa musi być biała i puszysta.

Biała ubijamy na sztywno , dodając pod koniec resztę cukru – mieszamy.

Kremówkę również ubijamy na sztywno.

Do masy żółtkowej dodajemy stopniowo ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Dodajemy ubitą kremówkę łyżka po łyżce i ziarenka wydrążone z wanilii.

Przekładamy do pojemnika.

Odkładamy na minimum 3 godziny do mrożenia.

Zajadamy!

Ps. lody znikają błyskawicznie! :D

No i dobrze , bo przez obecność surowych jajek i tak trzeba je zjeść w ciągu 3 dni!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak