Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sajgonki z warzywami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papier ryżowy 24 szt.
kapusta pekińska 1
marchew 3
papryka czerwona 1
por (biała część) 6 cm
pieczarki 6
cebule 3
grzyby mun 3 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
sos sojowy 4 łyżki
sos słodko-kwaśny 2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sajgonki z warzywami

Kroki postępowania

1
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Por i cebulę posiekać, paprykę pokroić w drobne paski, pieczarki pokroić w plasterki.
Krok 1 - Sajgonki z warzywami foto
2
Kapustę pekińską umyć i pokroić na drobne kawałki.
Krok 2 - Sajgonki z warzywami foto
3
Marchewkę pokroić w drobne paseczki.
Krok 3 - Sajgonki z warzywami foto
4
Grzyby mun zalać gorącą wodą na ok. 15 min. po czym osączyć.
Krok 4 - Sajgonki z warzywami foto
5
Na rozgrzaną oliwę dodać marchew.
Krok 5 - Sajgonki z warzywami foto
6
Następnie paprykę i cebulę.
Krok 6 - Sajgonki z warzywami foto
7
Po kilku min. smażenia dodać pieczarki.
Krok 7 - Sajgonki z warzywami foto
8
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać 1/2 szklanki wody, aby warzywa nie przywierały.
Krok 8 - Sajgonki z warzywami foto
10
Gdy warzywa zmiękną dodać połowę posiekanej kapusty pekińskiej.
Krok 9 - Sajgonki z warzywami foto
11
Wymieszać i dusić pod przykryciem.
Krok 10 - Sajgonki z warzywami foto
12
Następnie dodać grzyby mun.
Krok 11 - Sajgonki z warzywami foto
13
Pod koniec dodać resztę kapusty pekińskiej.
Krok 12 - Sajgonki z warzywami foto
14
Następnie oprószyć pieprzem cayenne.
Krok 13 - Sajgonki z warzywami foto
15
Doprawić sosem słodko - kwaśnym.
Krok 14 - Sajgonki z warzywami foto
16
Na koniec doprawić sosem sojowym jasnym i dokładnie wymieszać. Smażyć do odparowania.
Krok 15 - Sajgonki z warzywami foto
17
Następnie papier ryżowy zanurzać w ciepłej wodzie na kilka sekund.
Krok 16 - Sajgonki z warzywami foto
19
Po wyjęciu układać 1,5 łyżki farszu.
Krok 17 - Sajgonki z warzywami foto
20
Następnie zawinąć z jeden strony.
Krok 18 - Sajgonki z warzywami foto
21
oraz kolejno zawinąć po bokach
Krok 19 - Sajgonki z warzywami foto
22
na koniec zwinąć w rulonik.
Krok 20 - Sajgonki z warzywami foto
23
Tak powtarzać z wszystkimi sajgonkami.
Krok 21 - Sajgonki z warzywami foto
24
Następnie smażyć na oleju z dwóch stron.
Krok 22 - Sajgonki z warzywami foto
25
Podawać z ryżem i sałatką z kapusty.
Krok 23 - Sajgonki z warzywami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.01.2015 07:10
bardzo lubię sajgonki
Margo1 29.12.2014 15:02
lubię takie
Jagódka77 18.11.2014 13:21
na pewno są pyszne
Wafelek2601 28.10.2014 15:01
moje ulubione
Ada-Gaba 24.09.2014 21:42
fajny przepis, domowe najlepsze
Ela15 14.08.2014 21:30
bardzo dobre
EmciaPichci 20.07.2014 10:59
domowe najlepsze :)
adelajda 11.06.2014 06:08
Chce się zjeść :))))
as28 24.05.2014 21:10
lubię sajgonki z warzywami
Stenka 24.05.2014 14:32
fajny przepis, z warzywami nie robiłam
Marta1986 24.05.2014 14:29
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak