Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
żeberka wieprzowe 60 dag
pierś z kurczaka 1 szt
ryż 3-4 op
cebula biała 2-3 szt
botwina liście
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
wywar z kurczaka
olej do smażenia

Porada

U mnie gołąbki bardzo smakowały, rodzinka czeka na kolejne. Są wyśmienite na ciepło jak i na zimno. Polecam )))

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka opłukać, pokroić na kawałki.
Żeberka lub inne mięso np: łopatkę ugotować na wywarze z rosołku- doprawić.
Krok 1 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
2
Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę.
Krok 2 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
3
Na rozgrzanej patelni podsmażyć kawałki piersi z kurczaka, dodać ugotowane, pokrojone mięso z wywaru oraz pokrojoną cebulę.
Wszystko dokładnie przyprawić i od czasu do czasu mieszać, aż do lekkiego zarumienienia.
Krok 3 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
4
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
Krok 4 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
5
Do miski przełożyć ostudzone podsmażone mięska, dodać ugotowany ryż oraz surowe mięso mielone.
Wszystko dokładnie wymieszać ewentualnie doprawić.
Krok 5 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
6
Liście z botwinki opłukać. (ja kupiłam 4 pęczki botwinki, z ich liści wyszło mi ok 60 szt mini gołąbeczków;) ) W gorącej wodzie sparzamy nasze listki i od razu po sparzeniu na chwilę zamaczamy je w zimnej wodzie.
Następnie ścinamy ogonki.
Krok 6 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
7
Na botwinkowe listki układamy porcje farszu mięsnego.
Krok 7 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
8
Zwijamy je jak klasyczne gołąbki.
Krok 8 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
9
Do garnka wlewamy wodę,zagotowujemy ją, na pierwszą część garnka nakładam garnek do gotowania na parze, wyłożony liśćmi botwinki i układam nasze gołąbki.
Gołąbki gotuję na parze na wolnym ogniu ok 40 min.
Krok 9 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto
10
Smacznego:))
Krok 10 - Gołąbki w liściach botwinki gotowane na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 24.05.2014 23:10
Dobry pomysł.
Konczi 24.05.2014 21:39
rewelacyjne palce lizać !
IwonaDD 24.05.2014 18:29
pyszne gołąbki
Lidzia 24.05.2014 16:31
Takich jeszcze nie jadłam, ale muszą być smaczne.
kasienka23 24.05.2014 15:43
też planowałam takie danie zrobić, ciekawa byłam tego połączenia :)
Magula 24.05.2014 15:23
bardzo ciekawy pomysł
sylwia_sl 24.05.2014 14:43
Jestem pewna, że bardzo by mi smakowały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak