Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie arlekini

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3
mąka tortowa 4 łyżki
cukier 4 łyżki
kakao 1 czubata łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie arlekini

Wyżej wymienione składniki są na ciasto.
Wykonanie ciasta: Białka ubij z cukrem, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wymieszaj z roztrzepanymi żółtkami. Do masy przesiej mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto równomierni rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10 minut w temp. 200 stopni.

Zdejmij z blachy. Ostudź, usuń papier. Z ciasta wytnij 18 krążków (lub więcej, jeżeli zbędzie jeszcze ciasta) o średnicy 6 cm.

Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki
torebka cukru waniliowego

WYKONANIE:
Mocno ochłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź i połącz z 1/3 śmietanki. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

Na 9 krążkach ciasta ułóż ubitą śmietanę, przykryj pozostałymi krążkami.
Ubij resztę śmietanki. Wierzch polej czekoladą i śmietanką.


POLEWA CZEKOLADOWA:
2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany


SMACZNEGO!:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.09.2010 17:20
Dobra słodkość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak