Słodkie arlekini

Słodkie arlekini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    3
  • mąka tortowa

    4 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • kakao

    1 czubata łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyżej wymienione składniki są na ciasto.
Wykonanie ciasta: Białka ubij z cukrem, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Wymieszaj z roztrzepanymi żółtkami. Do masy przesiej mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto równomierni rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10 minut w temp. 200 stopni.

Zdejmij z blachy. Ostudź, usuń papier. Z ciasta wytnij 18 krążków (lub więcej, jeżeli zbędzie jeszcze ciasta) o średnicy 6 cm.

Składniki na krem:
400 ml śmietanki kremówki
torebka cukru waniliowego

WYKONANIE:
Mocno ochłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem waniliowym. Stop czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź i połącz z 1/3 śmietanki. Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.

Na 9 krążkach ciasta ułóż ubitą śmietanę, przykryj pozostałymi krążkami.
Ubij resztę śmietanki. Wierzch polej czekoladą i śmietanką.


POLEWA CZEKOLADOWA:
2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 4 łyżkami słodkiej śmietany


SMACZNEGO!:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

16.09.2010 17:20
Dobra słodkość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat