Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bakaliowy

5.0
(32)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Placek orzechowy

białko 5 sztuk
cukier 20 dkg
orzechy posiekane 20 dkg
miód 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Placek kokosowy

białko 5 sztuk
cukier 15 dkg
kokos 20 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Placek kakaowy

jajko 4 sztuki
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem

mleko 1 litr
cukier waniliowy 2 sztuki
żółtko jajek 10 sztuk
cukier 15 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 50 dkg
galaretka cytrynowa 1 sztuka
kakao 1 łyżka

Dodatkowo

brzoskwinie w puszce 1 sztuka
ananas w puszce 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bakaliowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.
Krok 1 - Tort bakaliowy foto
2
Placek orzechowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem pokrojone orzechy, miód, obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 2 - Tort bakaliowy foto
3
Placek kokosowy: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem kokos, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Krok 3 - Tort bakaliowy foto
4
Placek kakaowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, następnie mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Tort bakaliowy foto
5
Krem: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w pół szklance wody i odstawiamy do wystudzenia. Z mleka odlewamy pół szklanki resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy pół szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy na kipiące mleko i zagotowujemy budyń, chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę, dodajemy stopniowo zimny budyń i na koniec tężejącą galaretkę cytrynową. Osobno dajemy 1/4 kremu i dodajemy do niego 1 łyżkę kakao, mieszamy. Pozostały krem znowu dzielimy na 4 części.
Krok 5 - Tort bakaliowy foto
6
Przekładamy: Na biszkopt dajemy 1/4 część kremu.
Krok 6 - Tort bakaliowy foto
7
Na krem dajemy puszkę brzoskwiń drobno pokrojonych.
Krok 7 - Tort bakaliowy foto
8
Na brzoskwinie dajemy znowu 1/4 część kremu.
Krok 8 - Tort bakaliowy foto
9
Następnie dajemy placek orzechowy.
Krok 9 - Tort bakaliowy foto
10
Placek orzechowy smarujemy kremem z kakao.
Krok 10 - Tort bakaliowy foto
11
Na krem czekoladowy dajemy placek kokosowy.
Krok 11 - Tort bakaliowy foto
12
Placek kokosowy smarujemy znowu 1/4 częścią kremu.
Krok 12 - Tort bakaliowy foto
13
Na krem dajemy puszkę ananasów drobno pokrojonych i smarujemy pozostałym kremem.
Krok 13 - Tort bakaliowy foto
14
Na krem dajemy placek kakaowy.
Krok 14 - Tort bakaliowy foto
15
Tort polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Krok 15 - Tort bakaliowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynka455 30.06.2017 22:22
wygląda pysznie:)
berys18 07.11.2016 15:20
super tort
sezamek 24.10.2016 20:13
smaczne ciasto :)
Agnieszka-87-25 20.10.2016 14:50
apetyczny tort
NiePieprz.pl 21.09.2016 06:59
Lista składników nieco mnie przeraża, ale torcik wygląda smakowicie :)
Franciszek 09.08.2016 00:43
super do kawy
Ada-Gaba 26.07.2016 18:49
wygląda pysznie
pestka 16.07.2016 00:17
wygląda pysznie
Edith85 05.07.2016 13:39
Smakowicie wygląda
Grazyna0211 20.04.2016 10:18
super tort
tobi1989 24.02.2016 09:25
Wspaniałe ciasto :)
msmariusz 06.01.2016 22:02
zaszalałas dzisiaj
Małgorzata92 10.12.2015 18:07
Muszę wypróbować :)
Misia13 05.08.2015 23:06
super torcik ;-)
ben-ka 03.07.2015 11:12
Pyszności !!!
Stenka 10.06.2015 19:42
smaczne ciasto
Jadwiga/Jaga85 24.05.2015 19:29
Pyszny tort!
IZABELA29 20.05.2015 09:40
wymaga dużo pracy
ppaulina 21.09.2014 10:56
pyszne ciacho
EmciaPichci 08.08.2014 08:49
mniam mniam :)
Beata23 31.05.2014 15:08
pysznie wygląda
agnieszka214 23.05.2014 22:35
ciasteczko poprostu mniam
Wiesława1 23.05.2014 22:00
wspaniały torcik
Milka100 23.05.2014 21:43
super tort:) poproszę o kawałek
Megg 23.05.2014 20:51
wspaniały tort!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak