Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
boczek wędzony 5-6 plastrów
mąka pszenna 1-2 łyżki
Majeranek suszony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
woda 750 ml
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem.

Kroki postępowania

1
Młodą kapustę obrać z zewnętrznych liści, myjemy i kroimy niezbyt drobno.
Krok 1 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
2
Wodę zagotowujemy z solą i do gotującej się przekładamy kapustę. Gotujemy bez przykrycia ok.25 min. na wolnym ogniu.
Krok 2 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
3
W tym czasie boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aby wytopił się tłuszcz.
Krok 3 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
4
Ugotowaną kapustę odcedzamy pozostawiając ok.2/3 szklanki wody.
Krok 4 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
5
Usmażony boczek bez wytopionego tłuszczu przekładamy do kapusty.
Krok 5 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
6
Na tłuszcz wsypujemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Gdyby tłuszczu było za mało to zawsze można dodać nieco oleju :)
Krok 6 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
7
Gotowa zasmażkę rozprowadzić wodą z kapusty i mieszać, by nie powstały grudki :)
Krok 7 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
8
Rozprowadzoną zasmażkę przelać do kapusty i mieszając podgrzewać, aż się zagotuje. Mieszać od czasu do czasu.
Krok 8 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto
9
Na koniec doprawić do smaku :)
Krok 9 - Taką jadłam po raz pierwszy, czyli młoda kapusta z boczkiem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 24.05.2014 14:04
i ja taką lubię
Lidzia 22.05.2014 17:58
Bardzo smaczna.
Mniam 22.05.2014 13:05
Taką kapustkę bardzo lubię. Z wędzonym boczkiem to po prostu pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak