Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa bułka z truskawkami i rabarbarem
puree z dyni - 200 g
żółtka - 3 szt.
świeże drożdże – 20 g
tłuste mleko – 1/2 szk.
masło - 70 g
cukier - 200 g
pasta z wanilii – 2 łyżeczki
PONADTO:
rabarbar - 400 g
truskawki - 100 g
białko – 1 szt.
KRUSZONKA:
mąka krupczatka – 70 g
masło – 50 g
cukier drobny – 50 g
Składniki kruszonki rozcieram do uzyskania grudek, przekładam do pojemnika i wstawiam do lodówki.
Z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżki lekko podgrzanego mleka i dwóch łyżek mąki robię rozczyn. Odstawiam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn łączę z pozostałymi składnikami i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące i dobrze wyrobione. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiłam na 60-90 minut do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze przez chwilę je wyrabiam, a następnie przekładam do wysmarowanych masłem dwóch keksówek o wymiarach 11x30 cm. Foremki z ciastem nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam do ponownego wyrastania.
Wyrośnięte ciasto smaruję roztrzepanym białkiem, układam pokrojony rabarbar i truskawki, posypuję kruszonką.
Foremki z ciastem wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30-35 minut.
Upieczone ciasto zostawiam w foremkach do lekkiego przestygnięcia, następnie przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.